Anunțul Petrom despre prețul carburanților. Cât ajunge la stat din banii plătiți pentru un litru de benzină sau motorină

Anunțul Petrom despre prețul carburanților. Cât ajunge la stat din banii plătiți pentru un litru de benzină sau motorină
Publicat: 12/08/2015, 15:33

„Prețurile la pompă reflectă cotațiile internaționale la benzină și motorină. Cotațiile internaționale la benzină și motorină sunt influențate de cotațiile la țiței dar și de alte elemente, prin urmare pot avea, pe termen scurt, evoluții divergente față de cotațiile la țiței. Acest lucru s-a întâmplat inclusiv în prima parte a acestui an, când cotațiile internaționale pentru benzină au crescut semnificativ”, au declarat pentru MEDIAFAX reprezentanții OMV Petrom.

Compania amintește că în prețurile la pompă, componenta produs, care reflectă cotațiile internaționale la benzină și motorină, reprezintă numai jumătate, restul fiind reprezentat de taxe.

„Compania a reflectat evoluțiile cotațiilor la benzină și motorină într-o manieră moderată, evitând astel transferarea integrală a volatilității acestor cotații. Prin urmare, compania a operat scăderi successive de prețuri care numai în ultimele 3-4 săptămâni au reprezentat cumulat circa 40 de bani”, spun oficialii Petrom.

În primele șase luni, prețul mediu al țițeiului Ural a scăzut la 57,09 dolari/baril, cu 47% mai mic comparativ cu perioada similară a anului precendent, iar prețul mediu realizat la țiței s-a situat la 49,51 dolari/baril, comparativ cu 96,24 dolari/baril în primul semestru al anului trecut.

„Ne așteptăm ca prețul mediu al țițeiului Brent să înregistreze o valoare medie de 50-60 dolari/bbl. Diferențialul Brent-Urals se anticipează că va rămâne relativ mic. În cea de-a doua jumătate a anului 2015, se estimează că marjele de rafinare vor scădea față de nivelul înregistrat în primele șase luni din 2015, ca urmare a persistenței supracapacității de rafinare pe piețele europene. Ca urmare a scăderii cotației țițeiului, se estimează că prețurile mai reduse ale produselor petroliere vor susține cererea din marketing, în contextul creșterii concurenței”, arată OMV Petrom, în raportul semestrial transmis Bursei de Valori București.

Programul de investiții al Petrom pentru 2015 este estimat la aproximativ un miliard de euro, din care aproximativ 85% va fi dedicat proiectelor din upstream. În prima parte a acestui an, însă, investițiile au fost reduse cu 29%, de la 2,9 miliarde lei în primul semestru din 2014, la 2,06 miliarde lei în perioada similară a acestui an, având în vedere noul context al prețului țițeiului.

„În rafinare putem procesa 4,5 milioane tone. În momentul de față noi producem 3,8-3,9 milioane tone țiței. Deci avem capacitate de rafinare mult peste producția curentă. Gradul de utilizare (al rafinăriei Petrobrazi, n.r.) este undeva la 80%, deci mai avem loc să rafinăm mai mult, pentru a livra mai mult. Un alt lucru important este că în contextul pieței avem suficiente capacități de rafinare pentru a acoperi cererea. Nu se pune problema să vindem țiței”, a declarat miercuri Gabriel Selischi, membru în Directoratul OMV Petrom, responsabil pentru Upstream, întrebat dacă ar putea vinde țiței companiei concurente Rompetrol, care va opri rafinăria Petromidia timp de 40 de zile, pentru revizie tehnică.

Profitul net al OMV Petrom a scăzut în primul semestru cu 25%, la 1,04 miliarde lei (234,1 milioane euro), în contextul declinului vânzărilor cu 18%, la 8,81 miliarde de lei (1,98 miliarde euro), determinat de prețurile mai mici la comercializarea produselor petroliere. În primele șase luni ale anului trecut, OMV Petrom a raportat un profit net atribuibil acționarilor de 1,39 miliarde de lei, la vânzări de 10,72 miliarde de lei.

Producția de țiței și gaze la nivel de grup a fost de 33 milioane barili echivalent petrol, iar producția totală de țiței și gaze în România a atins nivelul de 31,3 milioane barili echivalent petrol, față de 31,1 milioane barili echivalent petrol în aceeași periaodă a anului trecut. Producția internă de țiței a fost de 13,9 milioane barili echivalent petrol, în scădere cu 1%, reflectând în principal declinul natural înregistrat în zăcământul Suplacu, se arătă în raportul OMV Petrom.

OMV Petrom, parte a grupului austriac OMV, avea la finele luniii 16.450 de angajați.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Polițistul care i-a împrumutat motocicleta Dianei Șoșoacă cere ajutor pe Facebook: „Eu am fost...
Cum arată casa în care locuiește Zanni, câștigătorul Survivor All Stars. Vila full smart are...
FOTO. Ilinca Vandici a făcut-o praf pe Bianca Drăgușanu! Războiul frumoaselor foste iubite de fotbaliști
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
România introduce salariul minim european în acest an. Ciolacu: Termenul este 15 noiembrie
Nici vorbă de 100.000 euro! Câți bani primește Zanni, de fapt, pentru că a câștigat...
De ce oamenii nu zâmbeau în fotografii, în urmă cu 100 de ani. Care e...
Românii care nu vor beneficia de creşterea salariului minim
Raisa, ucisă de vărul ei! Băiatul a recunoscut ce i-a făcut! Detalii șocante
Mărturisirile cutremurătoare făcute de nepotul celor doi bătrâni din Iași, cărora le-a ars casa! „Au...
Cum au arătat Andreea Esca, Delia sau Andra când s-au căsătorit. Andreea Bănică a strălucit...
Când se va circula pe autostradă între București și Sibiu? Informații despre viitoarea autostradă a...
Donald Trump, prima conferinţă de presă după ce juriul l-a găsit vinovat în cele 34...
Este fruct SAU legumă? Puțini știu despre AVOCADO că este de fapt...
Regulă în România pentru toți șoferii care fac ITP. Legea pe care scrie suspendare plăcuțe...
Edward Sanda și Cleopatra Stratan, la 3 ani de căsnicie. „Nimeni nu știa, era o...
Zece activități de 1 Iunie 2024 pentru copii și părinți. Ce puteți face în familie...
Cine e Dani, băiatul înecat în bazin! Detalii șocante
Cu ce intenții a chemat-o Gagea pe Roberta în camera roșie? Ce părere are Sebastian...
Cum a reușit Emily Burghelea să aibă doi copii deși are probleme cu infertilitatea: ”Am...
BANCUL ZILEI. Bulă ajunge pentru prima dată la țară. Vede un țăran și îl întreabă:...
Șomajul scade ușor la nivel global în 2024, însă piața muncii rămâne „inegală”
×